Sunday, September 5, 2010

Telah Kembali Ke Rahmatullah

Salam Ramadhan sumer..Alhamdulillah..ummi telah sampai ke rumah ummi sendiri. Ummi baru pulang dari kampung papa. Setelah selesai urusan pemergiannya ibunda mertua tercinta. Rasanya baru semalam bercerita,bergurau dengan mak..

31hb August 2010 bersamaan 21 Ramadhan 1431H
Ummi sekeluarga telah berangkat untuk menziarahi ibunda mertua yang terlantar di hospital. Penyakit beliau semakin parah.Tapi kami semua berharap beliau akan sembuh seperti sediakala.Walaupun kami sedar,hanya Allah yang mengetahui segala-galanya.Sebelum kami sekeluarga pergi ke hospital, kami pulang ke rumah mertua dulu.Kemas apa-apa yang patut,maklumlah sejak ibunda sakit rumah tidak terurus lagi.Ummi dgn ibu ummi memasang langsir.Takut tak sempat nak pasang raya nanti.Ayahanda mertua telefon suruh datang ke hospital segera.Bimbang apa-apa akan terjadi.Jadi kami segera ke hospital.Setelah kami sampai di hospital.Kami sungguh terkejut dengan keadaan mak.Ya Allah,kasihannya ibunda mertuaku.Sungguh besar ujianMu pada ibunda mertuaku. Mak celik mata,gembira melihat anak-anak disekelilingnya.Gembira melihat aku hadir disisinya.Aku picit kakinya,picit tangannya yang bengkak dek kerana cucukan jarum untuk masukkan gula & air.Ya Allah,hanya Allah saja yang tahu perasaanku ketika itu.Sungguh sejuk kakinya..tangannya..Aku berdoa agar mak sihat seperti dulu.Melihat keadaan mak sebegitu,kami sepakat adik-beradik papa menelefon adik ipar yang berada di Sawarak untuk pulang.Tak sanggup lagi kami berahsia dengan adik ipar.Alhamdulillah adik ipar sempat cari tiket untuk pulang ke Johor.Tengah malam adik ipar sampai ke Johor.Terus terjah ke hospital untuk melihat keadaan mak.Sungguh terkejut dengan keadaan mak.Marahkan kami adik-beradik kerana menyembunyikan hal sebenar.Maafkan kami dik, kami terpaksa..ini semua kehendak Abah kerana tidak mahuh mengganggu pelajaranmu.Begitu juga dengan mak,tidak mahu kamu risau.

1hb September 2010 bersamaan 22 Ramadhan 1431H
Papa telefon ummi beritahu mak semakin tenat.Sekali lagi kami diuji.Papa selesaikan urusan kerja, begitu juga dengan ummi.Kami terpaksa ketepikan hal kerja.Kami tergesa-gesa pulang ke kampung terus terjah ke hospital.Ummi sungguh terkejut dengan keadaan mak.Sungguh tenat,kami semua adik beradik berkumpul di sisi mak.Bimbang akan terjadi sesuatu.Telefon sedara-mara untuk melihat keadaan mak.Doakan mak,agar mak akan sembuh.Aku selaku sebagai kakak ipar yang sulung, menyuruh adik-adik ipar membacakan surah yassin untuk mak.Semoga Allah permudahkan segala urusan.Dalam hati kami sekeluarga,masih adakah harapan mak untuk teruskan hidup?Hanya Allah yang tahu.Tapi masa tu,ummi dapat rasakan mak akan 'pergi' selama-lamanya.Sebab seluruh anggota badan mak da sejuk sangat-sangat.

2hb September 2010 bersamaan 23 Ramadhan 1431H
Jam 3.20am..adik ipar perempuan telefon papa beritahu segera ke sisi mak.Sebab masa tu ummi dan papa tidur sebentar untuk hilangkan pening kepala.Pabila kami melangkah masuk ke ward mak..Tepat jam 3:25am..mak telah kembali ke rahmatullah..Sayunya hati ummi..Alhamdulillah mak sungguh tenang menghadap Illahi.....

7 comments:

Ummi Eisya said...

sedihnya la..dah la nak raya ni..moga kelaurga mertua julie akan tabah menghadapi dugaan ni..moga arwah makmertua julie juga ditempatkan dikalangan orang yang beriman..

tieha8384 said...

harap2 ko tabah hadapi dugaan nie julie..al fatihah buat arwah.....semoga ditempatkan disisi org2 beriman....samer3 kiter doakan kesejahteraannya kat sana yerr......amin.....

~ thalhazlin ~ said...

inna lillah wa inna 'ilayhi raji'un.. takziah buat rahimah sekeluarga. Al- Fatihah.

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

innalillah....disaat beberapa hari lagi nak raya kan...tak pe lah..mungkin ader hikmahnya dia pergi di bulan ramadan ni...

takziah

tieha8384 said...

julie, ada contest lucky draw tuk ko..aku dah tag nama ko..nanti law sempat amik yer...l

MeLL said...

tak tertahan air mata nie kak ble tngok keadaan arwah mse tu..sayu sgt2..lg2 tgk nuek sdih yg sdih tu :(

~ ms julie ~ said...

mell > hanya akak dan family akak je tau knp..Tapi Allah maha lagi Mgetahui..Akak pun sedih gak tgok keadaan nuar time tu.Sedih sgt2.. Dahla muke nuar sbiji mcm arwah :(