Saturday, November 28, 2009

~ A i d i l A d h a 1 4 3 0 H ~

Salam sumer..Alhamdulillah, semalam dapat juga ummi menyambut Hari Raya AidilAdha. Syukur sangat2. Walaupun tak semeriah AidilFitri, tapi tetap disambut dengan sederhana. Ummi dan Papa bercuti, tapi satu hari jerk. Sabtunyer kami berdua masuk keje balek..hu3..sob3..takpe2..halfday jerk. Papa jerk yang buring, coz..papa da cuti 3hari dulu. Itu pun dsebabkan papa amek MC .. (lenkali ummi entry sal papa amek MC..sob3)..
Semalam..pagi2 ummi da bangun . Sebab ummi terdengar sayup takbir raya. Ummi gosokkan baju melayu papa and Muiz . Dalam jam 8.00am, papa pergi surau berhampiran tempat tinggal kami. Ummi and Muiz, pelagi..pegi la umah nenek kesayangan Muiz . Nenek Muiz sampai pelik tengok Muiz pakai baju melayu semalam.he3..alah nenek nieh..shaje jerk..lagipun 1st time Muiz pakai baju tuh..hiksss..
Sebenarnye ummi nak story pasal korban. Tahun nie 1st time ummi tengok dengan kepala sendiri korban lembu. Kebetulan jiran ummi korban lembu sekor, jadi ummi berkesempatan lihat sendiri. Ummi rasa sebak sangat. Tapi nenek tak bagi bawa Muiz, tak baik katanyer. Takut die lemah semangat. So ummi pegila sesorang. Papa da pegi dulu, sebab papa kena gotong-royong potong daging..he3..padan muka papa..tapi takpe, pengalaman tuh. Pasni, insyaAllah jika Allah permudahkan rezeki kiter, turn kite plak pa...
Ok2, sal lembu tuh. Lembu tuh kaler itam. Ummi ingat mcm liar, tapi salah tafsiran ummi . Rupenyer lembu tuh jinak sesangat (tu la ummi lenkali jangan pandang luaran hokey). 'Die' macam tau jerk ajal die da sampai,sob3...dari citer nenek and kakek (Atuk) Muiz, mlm raya tuh..monyet datang berhampiran dengan lembu tuh . Jadi, monyet2 tuh mcm mengaruk2..mayB 'dieorg2' nie tak rela and tak sanggup kot 'kwn' kena korban..hu3..'mereka2' mengaruk sampaila ke subuh.
Pastu pepagi kakek (Atuk) Muiz pegi tengok lembu tuh, diam jer. Terus monyet2 tu beredar dari situ (umah ummi ni berhampiran dengan 'hutan', jadi banyak la monyet, janji jgn kaco dier). Sebenarnya lembu tuh jiran ummi Muiz punya, die tumpang berhampiran dengan umah nenek Muiz..Tapi sayang, ummi tak sempat nak snap satu pun pic semasa org2 kampung buat penyembilahan. Sebb kamera ummi takda bateri and hp ummi tengah caj. Jadi lupe terus.. Masa lembu di sembelih, reramai org2 kampung bertakbir, sambil memotong lehernyer..Masa tuh tetiba jerk ummi nangis..Sebak sangat2..kesian pun ade. Org kata, bila kiter kesian automatik xbole makan. Lagipun ummi tak makan daging sangat..Papa je gilosss makan daging. So ummi pun tak makan la. Teringat plak masa ummi mabuk 2taun lepas,,makan daging bebanyak tak hengat, terus mabuk and pitam..sampai skrg ummi loya nak mkn daging.
Ok pastu, bila ummi tengok lembu tuh da selamat disembelih..terus org2 kampung melapah2 dagingyer..hah, masa nieh Muiz ikut..tapi lagi skali ummi lupe bawa hp..huawaaa3..dalam hati da terdetik, ummi nak saving untuk korban tahun depan. Mudah2an tercapai hajat ummi. tapi Muiz kena kekah kot..tengokla keadaan camner. Sebab family ummi sdri da ckup 7. Takkan papa and Muiz tak tersenarai..Ummi akan bincang dgn family camner..Ya Allah Ya Tuhanku permudahkanlah segala urusan ku di duniaMu ini. Agar aku mendapat berkat..Amennn..
Ok..itu saja story ummi untuk raya haji nie..Next time ummi akan bercerita tentang AidilFitri and tentang perkembangan anak ummi. Walaupun da basi, ummi tetap akan entry kan di blog nieh. biar Muiz and Adek2 tau citer family ummi.. Lagipun hari nieh, kebetulan 'org kepoh' tuh takde kat opis..So ummi pe lagi, cepat jela taippppp...=p
ok daaaaaaaaaaaaaa.....

1 comment:

armouris said...

info tentang kebaikan cara sembelih Islam kat sini - Kelebihan Menyembelih Binatang